Joanna Kurki Sivuston tehtävä ja tavoite on julkaista ajatuksiani jotka toivottavasti herättävät edes muutaman ihmisen ajattelua. Lisäksi on tavoitteena tuottaa näkyvyyttä joka osaltaan auttaa saavuttamaan tämänhetkisen työllistymistavoitteeni. Eli pääsyn kansanedustajaksi 2011 alkaen.

Egyptissä palaa, Mubarak vaihtaa hallituksen; Liian vähän, liian myöhään?

Viikko sitten kirjoitin Tunisian kansannoususta, että eipä Suomalaiselle turistille usein tule mielen katsoa sitä lomakohdetta kauemmas. Sama pätee tietenkin myös Egyptiin. Harvempi tulee oikeasti tutustuneeksi kansaan tai maahan laajemmin, markkinoitujen sukellus-rantalomien ja pyramidien sijaan. Turistit tuovat rahaa valtioon, mutta omaisuus kertyy hyvin pienelle elitille. Eriarvoisuus on päässyt niin pahaksi että mielenosoituksia on ollut lähes viikon.

Perjantaina Egyptissa oli levotonta yötä myöten vaikka poliisien valvoma ulkonaliikkumiskielto tuli voimaan 18 aikaan illalla. Kansa ei enää totellut valtion poliisin uhkailua vaan kävi suoraan vastarintaan. Puolueen päämajan sytyttyä palamaan odotettiin Presidentti Mubarakin tulevan televisioon ja ottavan kantaa. Odotus venyi tunneiksi ja vasta aikaisin lauantain puolella Mubarak julkisesti ilmoitti hajoittavansa hallituksen.

Mutta, nähdäkseni hallituksen vaihto ei enää tule kansalle riittämään. Mubarak on hallinnut käytännössä yksinvaltiaana 30 vuotta, tukenaan poikkeustilalaki, vahvat poliisivoimat ja armeija. Egypti on ollut yksi suurimmista Yhdysvaltain rahallisen ja sotilastekniikan avustuksen kohteista, joten hallituksen muuttaminen ei todellisuudessa olisi uskottava parannus tilanteeseen.

Al jazeran lisäksi Wikileaks reagoi Egyptin tilanteeseen hyvin nopeasti julkaisemalla Yhdysvaltain diplomaattiviestejä jotka paljastavat selvästi pitkään jatkuneen valtionkäytännön ihmisoikeusrikkomuksia, sananvapauden rajoituksia ja yhdysvaltain toimintaa kulissien takana.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Mitä ilmeisimmin Mubarak ei ole valmis luopumaan vallasta, vaan aikoo yrittää roikkua vallassa kaikin keinoin.http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/01/2011128222033802146.html

http://wikileaks.ch/Evidence-of-torture-and-repression.htmlOikeus korjata tekstiä pidetään. 2010 CC-BY-SA

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Visitor (nimimerkki)

Laitoin tuonne edelle Ville Hautakankaan blogiin hieman lisää havaintoja aiheesta...jotta asiasta tulisi vieläkin monimutkaisempaa ja oudompaa ;-)

http://hautakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59695-...

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Kaikella todennäköisyydellä se on paljon oudompaa kuin osaamme edes kuvitella. Siis Yhdysvallathan käyttävät Egyptiä valvomaan Palestiinalaisia muitten poliittisten tarpeittensa lisäksi.

Visitor (nimimerkki)

Hmm...myös Tunisiassa oli vastaava Ned-sedän operaatio menossa, toki se on menossa edelleen myös Zimbabwessa ja muutamassa muussa paikassa...

http://www.ned.org/where-we-work/middle-east-and-n...

Prioriteetti kuitenkin pitää muistaa, Ned-sedän ykkösprioritetti, oikeastaan se ainoa on Yhdysvaltojen taloudelliset ja poliittiset edut.

Visitor (nimimerkki)

Hieman huvittaa tuo vasurin, Pia Lohikosken blogi, jossa iloisesti vaaditaan tukea tälle liikkeelle, vaikka taustoista ei välttämättä kovin paljoa tiedetäkään...

http://pialohikoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59702...

Visitor (nimimerkki)

Aika selkokielellä...lähdeviitteitäkin näkyy löytyvän 27 kpl.

“Spontaneous” demonstrations of thousands of youths pouring out into the streets with such force as to compel the flight of a long-time president… To which country are we alluding: Georgia, Serbia, Myanmar,[1] Ukraine, Poland, Czechoslovakia, Iran, Hungary…? This time it is Tunisia. All of these “revolts” followed the same pattern. Already the Tunisian revolt is being called a “color revolution” by media and political pundits, and it has also been provided with a name; the “Jasmine Revolution,”[2] like the abortive “Green” and “Saffron” Revolutions, and the successful Velvet, Rose, Orange, and Tulip Revolutions, etc."

http://www.stopliberallies.com/tunisian-revolt-has...

K Veikko

“omaisuus kertyy hyvin pienelle elitille”

Yksi Egyptin ongelma on nopea väestön kasvu. Korkeakaan kansantalouden kasvu ei lisää kansantuloa per capita.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Totta, etenkin kun ruuan tuotanto on ollut epävakaata ja hinnat nousussa. Toisaalta hallitsematon väestönkasvu on monesti kiinni valtion toimista tai pikemminkin niiden puutteesta.

Visitor (nimimerkki)

Heh, Egyptinkin ongelmat ;-)

"Vuosittaisessa raportissaan IMF on sijoittanut Egyptin yhdeksi maailman huippumaista taloudellisten uudistusten käyttöönotossa."

-Wikipedia-

Myös Zimbabwea kehuttiin estoitta IMF:n ja maailmanpankin toimesta, kun se aikoinaan teki nuo IMF:n kehumat liberaalit taloudelliset uudistukset...

http://mattieino.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/03/...

Vieras (nimimerkki)

Egyptin suurin ongelma on ollut vuosikymmeniä se sama: väestön kasvu yli maan tuotantokyvyn. Hedelmällinen (hah) Niili ei kykene lapsiaan ruokkimaan.

Jostain syystä penisohjautuvissa maissa väestön määrän ja tuotantokyvyn yhteyttä ei haluta nähdä. Kunhan sohitaan sillä ensimmäiseen reikään, joka vastaan tulee. Ja siveys se on tärkeää. 95% naisista on silvottuja.

Pyramidiin menijän olisi hyvä muistaa tämä. Kerjäläiselle kannattaa antaa kondomeja.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Egyptiin ja arabimaihin yleisemminkin on syntynyt ja syntymässä valankumouksellinen tilanne. Se on jo varmaa, ettei nykyinen hallinto voi jatkaa, mutta siitä ei ole tietoa, mitä on tulossa tilalle. Tuollaisessa tilanteessa vallan ottaa se ryhmittymä, jolla on siihen parhaat valmiudet edellyttäen, että se saa armeijan taakseen.

Mennäänpä muutaman vuosikymmen taakse päin Iranin vallankumoukseen. Sitäkin monet odottivat ja toivoivat. Sen jäkeen tyytyväsiä eivät ole olleet kuin aluksi Iraninin kansan enemmistö ja sen hallitsijat, enää vain hallisijat. Todennäköisin tulos on jonkinasteinen diktatuuri.

Arabimaissa ei ole demokraattista perinnettä, eikä siis tietoa, mitä mitä Euroopassa noin yleisesti demokratialla tarkoitetaan. Tuloksena saattaa olla jonkinlainen muslimidemokratia tai araboidemokratia. Sen sisältö nähdään vasta olojen vakiinnuttua. EU:n olisi parasta olla sekaantumastta tapahtumiin. Varautukaamme silti humanitaarisen avun antoon. Sen tarve ei ainakaan ole vähenemässä.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Kaikkeen kansaan ulottuva demokratia on aika nuori asia Euroopassakin. Tai, onhan niitä jonkin sortin viritelmiä aiemminkin ollut, mutta ei siitä ole kuin reilu sata vuotta kun yhtäläinen äänioikeus on alkanut kattaa kaikki aikuiset ihmiset.

Egyptin sijainti Israelin naapurina ja Suezin kanava tarkoittavat että EUn ja Yhdysvaltojen on käytännössä pakko katsoa touhua paljon tarkemmin kuin vaikkapa Tunisiassa.

Humanitaarinen apu on tosiaan aiheellista, tarvitsijoita tulee riittämään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"eipä Suomalaiselle turistille usein tule mielen katsoa sitä lomakohdetta kauemmas."

Sanos muuta, Joanna!

Thaimaa. Hymyn maa, lomaparatiisi viimeisen päälle. Aurinkoa, lämmin merivesi, valkoiset hiekat. Ystävälliset asukkaat, matalat hinnat. Yhteiskunta tosin on arveluttavassa jamassa, mistä kertovat silloin tällöin tapahtuvat vallankaappaukset ja massiiviset mielenosoitukset. No, mellakoikoot pääkaupungissa, kun suomipoika lomailee Phuketin nautinnoissa!

Keikka. Suomalaisten ykköskohde vuodesta toiseen. Ihana merimaisema, fantastinen saaristo, ystävälliset ihmiset. Välimeren koko historia käden ulottuvilla, houkuttelevat ostosmahdollisuudet, ja lentokin kestää vain muutaman hassun tunnin. Ei aikaeroa, ei valuutanvaihtoa. Kuitenkin maa on poliittisesti tulenarka: kansa lähtee herkästi kaduille, ja poliisi käyttää kyynelkaasua. Viime vuosina Kreikassa on ollut monta väkivaltaista mielenosoitusta, joilta perusturisti haluaa sulkea silmänsä.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Totta.. Thaimaassakin kansaa pidetään kurissa ja nuhteessa aika julmilla tavoilla.

Toimituksen poiminnat